Insulinooporność niebezpieczna dla mózgu
22 marca 2017, 12:03Naukowcy z Uniwersytetu w Tel Awiwie informują na łamach Journal of Alzheimer's Disease, że insulinooporność, która jest częściowo spowodowana przez otyłość i brak ruchu, jest powiązana z szybszym spadkiem funkcji poznawczych. Badania wykazały, że nie miało znaczenia, czy osoba, u której wystąpiła insulinooporność cierpiała na cukrzycę czy też nie.
Przeszczep komórek trzustki szansą dla cukrzyków
29 września 2006, 11:37Międzynarodowe badanie potwierdziło, że transplantacja komórek trzustki, które wytwarzają insulinę (tzw. komórek beta wysepek Langerhansa), pomaga ustabilizować poziom cukru u osób cierpiących na trudną do opanowania postać cukrzycy typu 1. W miarę upływu czasu przeszczepione komórki tracą, niestety, stopniowo zdolność wytwarzania hormonu.
Oleisty sposób na tłuszcz brzuszny
24 marca 2011, 12:49Otyłość brzuszna stanowi czynnik ryzyka różnych chorób, w tym cukrzycy czy chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy z University of Missouri uważają, że znaleźli jednak sposób na tłuszcz trzewny, a właściwie jego nadmiar – kwas sterkuliowy, składnik oleju otrzymywanego z nasion tropikalnego drzewa Sterculia foelida.
Szukają rewolucyjnej insuliny
11 lutego 2015, 06:42Życie z cukrzycą nie jest proste. Prawdziwym wyzwaniem jest zaaplikowanie sobie odpowiedniej ilości insuliny. Jeśli wstrzykniemy sobie jej zbyt mało, poziom cukru we krwi się zwiększy, jeśli zbyt dużo – może spaść do niebezpiecznie niskiego poziomu - mówi profesor Daniel Anderson z Massachusetts Institute of Technology. Insulina, która jest obecnie dostępna działa niezależnie od poziomu cukru - dodaje uczony.
Wspomagali działanie witaminy D, by zwalczyć cukrzycę
11 maja 2018, 11:46Szukając nowych sposobów na cukrzycę typu 2., naukowcy natrafili na nieoczekiwanego sprzymierzeńca - witaminę D, która z małą pomocą wydaje się chronić wytwarzające insulinę komórki beta.
Kawa? Tak, ale nie przed śniadaniem...
20 maja 2008, 17:11Picie przed śniadaniem, na które składają się płatki zbożowe z niską zawartością cukru, kawy kofeinowej zwiększa w przypadku niektórych osób ryzyko zapadnięcia na cukrzycę typu 2. Zespół Terry'ego Grahama z Uniwersytetu w Guelph twierdzi bowiem, że kofeina zmienia reakcję organizmu na cukier (American Journal of Clinical Nutrition).
Leczenie otyłości przeszczepem
25 listopada 2011, 09:18Przeszczep neuronów podwzgórza może zregenerować mózg myszy z chorobliwą otyłością i ułatwić im zrzucenie zbędnych kilogramów.
Viagra poprawia insulinowrażliwość
19 listopada 2015, 12:37Sildenafil zwiększa insulinowrażliwość u osób ze stanem przedcukrzycowym. Obniża też poziom markera chorób serca i nerek.
Jedzenie ograniczone czasowo korzystnie wpływa na tolerancję glukozy
25 kwietnia 2019, 11:15Ograniczając czas, w którym spożywa się posiłki, można skutecznie kontrolować poziom glukozy u mężczyzn zagrożonych cukrzycą typu 2.
Pomaga schudnąć, ale zagraża zdrowiu
10 grudnia 2009, 05:29Odchudzające diety wysokotłuszczowe mogą być niebezpieczne dla układu krążenia - uważają badacze z Royal Victoria Hospital w Belfaście.